پسماند یا زباله به مواد جامد ، مایع و گاز ( غیر از فاضلاب ) اطلاق می گردد . که به طور مستقیم یا غیر مستقیم حاصل فعالیتهای انسانی بوده است . و از نظر تولید کننده - خود ما – زائد تلقی می گردد و اثرات مخرب زیست محیطی دارد که زباله های خانگی بخش عمده آن را شامل می شود و با بازیافت آن می توانیم این سرمایه عظیم را به منابع اولیه آنها باز گردانیم .
در واقع هر ماده ای زمانی که به پسماند تبدیل می شود دیگکر ارزش اقتصادی خود را از دست می دهد ، به عبارت دیگر قابل استفاده نیست و باید در مکانی قرار داده شود که صدمه و آسیبی به سلامت انسان ومحیط زیست وارد نکند و به شکلی ایمن کنترل و محصور گردد .
سیستم مدیریت مواد زایدشهری در ایران حتی در شهرهای بزرگ و کلانشهرها نیز از سابقه خوبی برخوردار نیست و در بسیاری از شهرهای کشور روشهای تجربی اعمال می شود . سیستمهای مدیریت فعلی مواد زاید جامد شهری از کمبود ماشین آلات رنج می برد و به ورود فناوریهای جدید نیازمند است . مسئله اصلی مدیریت مواد جامد شهری در ایران به ویژه در سواحل در یا به پیدا کردن زمین برای دفن و به چگونگی دفن آن کمتر توجه می شود . حتی زباله های بیمارستانی (بهداشتی – درمانی ) و حتی صنعتی همراه با زباله های شهری جمع آوری و دفن می شوند .
به طور کلی می توان روشهای کاهش پسماندهای جامد را به دو دسته تقسیم کرد :
1- اجتناب از تولید و استفاده مجدد از پسماندهای جامد که این روش بهترین شیوه کاهش زباله است.
2- باز یافت مواد به صورت کمپوست که از طریق زباله سوزی می توان حجم زباله ورودی را تا %90 کاهش داد.
مورد اول همان کاهش در مبدا یا اجتناب از تولید پسماند است.در این حالت هیچگونه پسماندی وارد جریان پسماند نشده و ازهزینه های مختلف از ذخیره سازی تا دفع و دفن آن صرفه جویی می شود.مورد دوم کاهش پسماند در مبدا با ورودی دفن می باشد. در این روش هزینه های پسماند وجود دارد ولی از محل بازیافت تولید انرژی می توان درآمد کسب نمود و اثرات بهداشتی و زیست محیطی دفن را کاهش داد.
به امید روزی که راهکارها و حرکت های بهتر و دقیق تری برای زباله های شهری در نظر گرفته و ارا یه شود تا شهری سالم و پاک و محیطی مناسب برای زندگی فرزندان و آیندگانمان فراهم شود.